Sadrzaj sajta:
[close]

Tema: Otpis iznad dozvoljene granice  (Pročitano 40152 puta)

Autor: bibika | 14.01.2010. u 09:37:13
Postovani,
zna li neko da mi kaze da li se na robu koja se otpisuje iznad dozvoljene granice placa ili ne placa PDV i da li moram obavestavati inspekciju ( ili nekog drugog?) o ovakvom otpisu?
Zanima me i koliko se meseci unazad moze otpisivati odjedanput?
Zahvaljujem!

Autor: kaca | Odgovor #1 14.01.2010. u 11:44:30
Evo ti link za Uredbu o kolicini rashoda (kalo, rastur, kvar i lom) na koji se ne placa PDV.

A otpis se moze vrsiti do mesec dana unazad.

Autor: jecaje | Odgovor #2 14.01.2010. u 14:51:13
   Otpis iznad količine propisane Uredbom i normativnim aktom obveznika se vrši u rokovima koji su u saglasnosti sa rokovima u kojima se podnosi PDV prijava.Obaveštenje o dobrima kojima je istekao rok  trajanja se mora podneti Poreskoj upravi koja mora biti prisutna uništenju dobara u roku od 5 dana od dana prijema Obaveštenja od strane poreskog obveznika.Ako se poreska uprava ne odazove pozivu postupak se obavlja bez nje i sačinjava se zapisnik o uništenju i vrši se otpis bez obračuna PDV-a. U prisustvu poreske uprave vrši se uništenje,o istom se sačinjava zapisnik sa kojim poreski obveznik vrši isknjižavanje dobara bez PDV-a iz poslovnih knjiga.
  Uslučaju rashoda ili nekog drugogo oblika otpisa ili otuđenja dobara  ne obaveštava se i ne poziva  poreska uprava,već se sačinjava popis,zapisnik i utvrđuju se količine i vrednosti koje su u granicama ili  iznad količine na koju se plaće PDV i kao što sam napisala to se vrši u rokovima podnošenja poreske prijave /mesečni,tromesečni/ i na isto se obračunava PDV.

Autor: bibika | Odgovor #3 14.01.2010. u 19:08:15

Hvala vam na odgovorima  thumbsup.
Ovde sam vise sada procitala nego sto sam uspela za nedelju dana da izvucem od knjigovodje sa kojim saradjujem!

Autor: jecaje | Odgovor #4 29.01.2010. u 09:02:53
  Obzirom da je ZR da dodam da se kod utvrđivanja popisnih razlika prilikom godišnjeg popisa na utvrđene manjkove i rashod dobara ne primenjuje Uredba,već su manjkovi i rashodi dobara oporezivi na osnovicu koja je propisana Zakonom o PDV-u. 

Autor: Anna | Odgovor #5 06.06.2012. u 12:56:17
Poštovani, prinuđeni smo da izvršimo otpis čija je vrednost iznad propisane tako daćemo morati da platimo pdv za isti. Interesuje me:
1. da li moram da obavestim poresku inspekciju kako bi izašla na teren (neprehrambeni proizvod je u pitanju sa oštećenjem kao posledica neadekvatnog skladištenja)
2. kako u PPPDV obrascu popunjavam (na kojoj poziciji) ovaj pdv

Autor: BOZANA | Odgovor #6 28.11.2012. u 11:53:02
MOLIM VAS DA MI POMOGNETE DA RESIM MOJ PROBLEM.
RADJENI SU OTPISI ROBE TOKOM GODINE I OTPIS SADA PRELAZI GRANICU ZA KOJU SE NE PLACA PDV,TAKO DA BI SADA TREBALA DA PLATIM PDV ZA OTPISANU ROBU A NE ZNAM TACNO KAKO DA DODJEM DO IZNOSA PDV KOJI TREBA DA PLATIM I KAKO DA GA PROKNJIZIM U FINANSIJAMA.
HVALA LEPO NA ODGOVORU

MOLIM VAS DA MI POMOGNETE STO PRE

Autor: stoja82 | Odgovor #7 03.12.2012. u 00:31:59
otpis se ne ustanovljava na godisnjem ili polugodisnjem periodu vec po poreskom periodu obveznika (mesec ili tromesecje) i to prema Uredbi o dozvoljenim kolicinama......
Dacu Vam primer:
Firma koja je mesecni PDV obveznik je u novembru 2012 nabavila 100kg jabuka a u istom mesecu na osnovu popisa i zapisnika otpisala 5 kg zbog truljenja.Pretpostavimo (ovo treba videti u uredbi koliko je zaista) da je dozvoljeno 4 kg ili 4% sto znaci da na razliku od 5kg-4kg=1 kg firma placa pdv i to na nabavne cene jabuka.Ovako se radi za svaki drugi artikal.PDV se iskazuje u polju 103 ili 104 u zavisnosti po kojoj stopi se artikal oporezuje a osnovica se ne iskazuje .Jos je bitno da firma ima slobodu da odluci da li ce otpis utvrdjivati na kolicine koje su nabavljene,proizvedene ili prodate (u mom primeru je na nabavljene) ali se otpis radi u poreskom periodu kao sto je na pocetku napisano .Pozdrav

Autor: MirjanaS | Odgovor #8 13.01.2013. u 20:02:41
Kolege ja imam jedno pitanje i jako bi mi značilo vaše tumačenje ovoga. Imam klijenta koji ima neku vrstu restorana, fast fooda, i bavi se brzom ribom, i salatama koje idu uz to. Pročitala sam Uredbu vezanu za ovaj škart, ali nisam sigurna kako da tretiram sledeću stvar.
Klijent kupi ribu kao sirovinu, i u tom procesu spremanja ribe on gubi oko 30% vrednosti iste. Gubi, tako što ribu odledi, time je lakša, ili odstrani glavu, rep, a on ono što ostane, prži, pohuje, itd...glavno da je to vrsta proizvodnje. Kako da tretiram 30% tog škarta? Da li tu ribu tretiram kao ribu u prizvodnji (što po meni jeste) ili u maloprodaji? Po uredbi, u tabeli nemam odredjen procenat škarta za ribu u proizvodnji, i piše da bi trebalo da se radi popis, da se napiše popisna lista. Ili je moguće napisati neku uredbu u okviru preduzeća o tome šta se odbacuje u procesu proizvodnje?

Unapred jako zahvalna :)

Autor: mira54 | Odgovor #9 14.01.2013. u 19:26:03
Imenjakinjo Mirjana
Ja sam vodila restorane ovako:
Ulaz su fakture za repromaterijal i gotove proizvode( kis. voda.sokovi..)Izlaz traka iz kase.Restorani moraju imati normative za izradu svih proizvoda pa tako i jelo u koje ide riba.
Tu cete predvideti koliko ribe ide u taj proizvod tako da nemate te gubitke.Svaki dan se radi list dnevnog prometa ugostitelja gde unosite koliko je proizvedeno jela, koliko je preneto iz prethodnog dana i koliko je prodato.Ja sam to radila sa trake na kraju dana .Tako bi se skidale zalihe.Prakticno je da oni rade ulaz i dpu gde bi knjigovodja dobio gotovo stanje zaliha  repromatrijala i razduzio repromaterijal.Za gotove prizvode se radi kalkulacija maloprodaje.
uzivaj u zivotu jer je kasno da kasnije ne moze biti..

Autor: MirjanaS | Odgovor #10 15.01.2013. u 10:21:05
Miro :)
nacin na koji ste opisali vodjenje restorana je isti na koji i ja vodim ovaj. Imam sirovine, i imam dnevni list prodaje iz kase po kome radim kalkulacije, na prethodno odradjene normative. Problem je sto sirovina u ovom slucaju riba kalira za oko 30%, bar kako moj klijent kaze. To je veliki procenat i plasim se da ce morati da plati PDV na to. Prakticno receno, ako kupi 1kg sveze ribe, i odbaci glavu, rep i iznutrice, ili se riba otopi pa time i bude laksa, on gubi tih 30%.
Moj klijent nije tipican ugostitelj, ali Vas u svakom slucaju molim da mi kazete kakav je to list dnevnog prometa ugostitelja, i sta se tu vodi? Kako ste vodili jela koja se prenose na sledeci dan? U mom slucaju klijent ima toga jako malo, i cesto je to neupotrebljivo pa to baci. Kako to tretirati?
Jako jako zahvalna :)

Autor: mira54 | Odgovor #11 15.01.2013. u 23:56:44
Mirjana
Taj kg ribe bi na pr. bio pedvidjen za pripremu 5 jela( u normativu  200g) i bez obzira sto bi svaki komad bio manji od 200g zbog otpadaka to ne moze drugacije.
Dnevni promet ugostitelja sadrzi sledece kolone:
1.naziv jele i pica, 2.stopa pdv,3. prenete kolicine, 4.nabavljene kolicine,5.ukupno(3+4),6.zalihe na kraju dana,
7.utrosene kolicine u danu(5-6),8.prodajna cena po jedinici mere sa pdv,9. ostvareni promet od jela i pica(7x8).
Na taj nacin se sa zaliha skida repromaterijal i gotovi proizvodi( sokovi, k.voda i sl.) To bi morao program da odradjuje kada mu se sa trake unesu prodati proizvodi u toku dana.
Nadam se da sam pomogla, a molim i druge kolege da napisu kako to rade ako vode restorane.poz
uzivaj u zivotu jer je kasno da kasnije ne moze biti..

Autor: MirjanaS | Odgovor #12 16.01.2013. u 11:01:06
Miro, hvala na odgovoru. Sto se tice dnevne knjige ugostitelja, nisam sigurna da li on to treba da vodi s'obzirom da je d.o.o. Program preko koga vodim mi dozvoljava da vodim i robno, tako da kada uradim izlaz gotovih proizvoda po slipu, imacu stanje. Problem je sto ukoliko mu dodje inspekcija, ustanovice manjak robe. Jer, na 1kg sirovine, on je bacio ili izgubio 300 grama, i od 700gr napravio gotove proizvode (npr 5 kom od 200 gr) a realno stanje kod njega ce biti ( 3kom*200gr je 600gr). Njemu na kraju dana ne ostaju zalihe gotovih proizvoda, a ukoliko ne budem radila otpis skarta (ovih 300gr) on ce kod mene po knjizenjima imati zalihu gotovih proizvoda, ili zalihu sirovina, a kod njega po popisu ne.

Autor: mira54 | Odgovor #13 16.01.2013. u 11:59:34
Miro, evo jos jednom da pojasnim: u normativ treba uneti tu kolicnu od 200 i ako u tanjiru posle spremanja nije toliko. Normativi su veoma dikutabilna kategorija( na pr. ako je musaka u pitanju kako ce neko utvrditi koliko je mlavenog mesa stavljeno) i ako ti sa savakim unosenje jela (ciji normativ sadrzi 200g ribe ) skines sa zaliha 200g nece biti zaliha.Restorani kupuju najcesce filete ribe pa nemaju tu razliku.Sto se tice toga da je ugostitelj doo to nista ne menja, on mora voditi dpu bas zbog toga da se u objektu ne bi prodavalo ono sto nije tu napravljeno i taj list ili knjiga mora stajati u objektu.poz
uzivaj u zivotu jer je kasno da kasnije ne moze biti..


 Saop

Obavestenje:

Zbog radova na izmenama, moguce je da ce sajt biti povremeno nedostupan ili ucitavanje usporeno. Zahvaljujemo na razumevanju.

Minimax

Saop