Sadrzaj sajta:
[close]

Tema: Kurs za obracun nabavne vrednosti uvezene robe  (Pročitano 10233 puta)

Autor: Ivanana | 02.12.2012. u 11:31:19
Pozdrav svima!
Imam nekoliko pitanja vezana za obračun nabavne vrednosti uvežene robe. Naime po dosadašnjoj praksi knjigovođe iz firme u kojoj radim, dinarska protivvrednost cene robe sa fakture ino-dobavljača se u ul. kalkulaciji obračunavala po kursu sa JCI. Širom različitih tekstova na internetu nalazim podatak da je pravilno vršiti obračun po srednjem kursu NBS na dan carinjenja. Ako je pravilno da se kalkulacija obračunava po srednjem kursu NBS kako se u glavnoj knjizi zatvara razlika koja se javlja prilikom knjiženja kalkulacije (na konto kursnih razlika ili drugačije?).

Drugo, trenutno još bitnije pitanje se odnosi na uporan zahtev direktora da sve nabavne cene po fakturi ino-dobavljača obračunavamo po srednjem kursu NBS na dan izdavanja fakture. Obzirom da sva naša roba uvek ide direktno u carinsko skladište i da se roba po jednoj fakturi carini u delovima i u različitim vremenskim periodima, da li njegov zahtev da nabavna vrednost robe u svim ul. kalkulacijama (bez obzira kada je i koliko puta vršeno carinjenje po istoj fakturi) uvek ima istu dinarsku protivvrednost i to po srednjem kursu na dan izdavanja fakture tj. na dan kada je zapravo nastala obaveza firme prema ino-dobavljaču ima ikakvo zakonsko pokriće.
Inače firma je filijala međunarodnog holdinga i ovaj zahtev zapravo potiče iz direkcije gde sumnjam da bilo ko poznaje zakonske propise R.Srbije, ali se na istom zahtevu žustro insistira te iako nije moguće tj. protivzakonito kalkulisati nabavnu vrednost robe na taj način, morali bi da dokumentujemo obrazloženje i zašto ne može tj. da se pozovemo na zakon "taj i taj", član "taj i taj" .
Nadam se da pitanje nije previše konfuzno sročeno i da će mi upućeni pomoći u pronalasku pravog rešenja.

Unapred hvala na odgovoru.

Autor: stoja82 | Odgovor #1 02.12.2012. u 23:34:57
Ovo pitanje je bas dobro rekao bih i jedna od cestih polemika je koji kurs (da li sa JCI ili srednji NBS na dan poslovne promene).Ja sam od kolega nasledjivao da se uzima sa JCI i rekao bih da se u praksi  on vise koristi.Carina po zakonu uzima kurs od petka i koristi ga sledecu celu nedelju a po propisima o racunovodstvu sve transakcije tog tipa treba u poslovnim knjigama voditi po srednjem kursu NBS i rekao bih da je pravilnije.konto 1320 (najcesce roba u veleprodaji) bi trebalo po srednjem kursu ali treba procesljati malo zakone i naci potporu.Ponavljam i ja sam zavodim po kursu sa JCI ali Vas slucaj kada se carini u vise navrata roba po nekoj fakturi je malo drugaciji i morate na osnovu dokumenata koje posedujete da pravilno merite i knjizite poslovnu promenu.Mozete povodom toga da se obratite ministarstvu za misljenje gde ce te navesti slucaj i sta od Vas trazi matica iz inostranstva ili da se obratite nekom strucnom casopisu ako ste pretplatnik (privredni savetnik,Racunovodstvena praksa,Cekos,Paragraf..) pa da Vam ojasne ako i oni znaju (merodavnije je misljenje ministarstva).Pozz

Autor: Ivanana | Odgovor #2 03.12.2012. u 16:40:43
Ja sam dosad radila uvoz u 2 firme i u obe je radjeno po kursu sa JCI i isto tako niko nije pravio pitanje, ali bi bilo dobro znati sta je zapravo ispravno i vec jednom rascistiti.
Znam da u izdanju Privrednog savetnika /ПРИРУЧНИК О ПРИМЕНИ КОНТНОГ ОКВИРА у складу са МРС/МСФИ за привредна друштва, задруге друга правна лица и предузетнике/ stoji da se koristi srednji kurs NBS.
Cak i ako je potrebno koristiti srednji kurs NBS u kalkulacijama licno mislim da nije izvodiv zahtev direkcije da se nabavna cena robe po jednoj fakturi vodi  uvek i bez obzira na broj i datum stvarnih uvoza po toj fakturi po srednjem kursu datuma fakture, a to je ono sto oni zahtevaju. Znaci da prakticno cena neocarinjene robe koja je u carinskom skladistu ima istu dinarsku vrednost i kada se ocarini i uraditi ul. kalkulacija.

Autor: ivanc | Odgovor #3 03.12.2012. u 18:03:33
Član 41. Zakona o deviznom poslovanju ...
Inače za potrebe knjigovodstva odnosno knjiženja primenjuje se srednji kurs NBS, odnosno ukoliko se odlučite za ovu varijantu, biće nezgodnije za knjiženje obračuna kalkulacije, jer osnovicu PDV-a čini JCI odnosno osnovica iz JCI-a i samim tim ukoliko se radi uvozna kalkulacija po osnovu JCI-a je prilično jednostavnije.. Kao što kolega već pomenu, to je češća praksa knjigovođa jer je u pitanju malo drugačiji raspored troškova/prihoda (jeste greška, ali po meni zanemarljiva u odnosu na efekat i utrošeno vreme) i ništa više, a razlike po kursevima knjižite na teret negativnih/pozitivnih kursnih razlika... Takođe na ovo drastično utiče softver u kome se vrše knjiženja, pa ukoliko on predviđa ove situacije utoliko je lakše raditi obračun po srednjem kursu.
U Vašem slučaju bi trebali da po srednjem kursu NBS na dan fakture INO dobavljača zadužite robu u carinskom skladištu dok bi svaki put kada je ocarinite i platite dug po carinskom obračunu prenesete u magacin robe ili kako god već.. Morali bi ste da usaglašavate razlike, jer će Vam se u suprotnom poreska i robna evidencija razlikovati zbog evidentne razlike u osnovicama za jednu i drugu...

Pozdrav


 Saop

Minimax

Saop