Sadrzaj sajta:
[close]

Tema: ZDRAVSTVENO OSIGURANJE  (Pročitano 20348 puta)

Autor: urrgb | 30.11.2009. u 12:48:25
Joker :

Pozdravio bih sve na forumu i postavio jedno pitanje. Obišao sam sve šefove u zavodu za zdravstveno osiguranje, ali nisam dobio nikakav savet kako da napravim zdravstvenu knjižicu, tj da ostvarim pravo na zdravstveno osiguranje. Poslao sam mailove i u ministarstvo zdravlja pa se nadam nekom odgovoru i od njih. copy/paste mail:
Supruga I ja smo nezaposleni, sa nama živi I sin koji je napunio 15 godina.i pohada prvi razred srednje škole. Ja imam na svom imenu 3.8 hektara obradive površine, koja je izdata u zakup, Ugovor je overen u opštini, zakupoprimac je izvršio registraciju ove površine u svoje poljoprivredno gazdinstvo da bi mogao da ostvari sredstva koja država daje poljoprivrednim gazdinstvina po jednom hektaru. |Tim ugovorom je odredena naknada za tu zemlju u iznosu od 700 kg žita po jutru zemlje, što je ove godine iznosilo oko 6615.00 dinara po jutru tj. Oko 44000.00 dinara za ukupnu površinu. Sa tri clana porodice to je oko 1300.00 dinara mesecno po clanu domacinstva., Kada sam hteo da podnesem zahtev za zdravstvenu knjižicu receno mi je da zdravstveno osiguranje mogu da ostvarim samo kao zemljoradnik, jer posedujem obradivu površinu na svom imenu. Doprinosi za penzijisko (pošto ne mogu samo zdravstveno da placam) su oko 45000.00 dinara godišnje, dok zdravstveno iznosi oko 22000.00 dinara godišnje, što je 67000.00 dinara. Iznos je veci nego što dobijem od izdavanja zemlje, da ne uzimamo u obzir da drugih prihoda nemamo jer smo oboje nezaposleni. Takode je problem pošto je zakupoprimac registrovao obradivo zemljište na svoje poljoprivredno gazdinstvo, ne mogu ga ja ponovo registrovati na svoje (iako ne bi imao uslova da placam doprinose za penzijisko I zdravstveno osiguranje).
Moje pitanje je kako da ostvarim zdravstveno osiguranje? Ako zaposleni izdvaja 12.3% od svoje plate za zdravstveno , kako ja da platim 50% samo za zdravstveno osiguranje I još 100% za penzijisko , što je ukupno 150% ?

to je text koji sam poslao. ako neko ima ideju kako ovo da rešim bio bih mu zahvalan.
Imao bih još jedno pitanje, ako ne uspem da resim zdravstven osiguranje, da li to mogu da rešim preko ugovora o delu sa nekom firmom. Koliko je maximalni rok za ugovor o delu? da li ima minimalni iznos?
Da pojednostavim: napravim ugovor o delu sa nekom firmom za poslove koje ugovor o delu dozvoljava, stavim cenu svoga rada 3.000 dinara mesečno, kolike su obaveze poslodavca ?


Admin:

Postovani gospodine ,

idite na sajt Republickog zavoda za zdravstveno osiguranje ,
pa u meniju levo imate naslov : Zdravstvene knjizice. Kliknete na taj naslov , a zatim na :
Документација потребна за издавање здравствене књижице.

Na samom pocetku datog teksta su :

"-Незапослено лице које не прима новчану накнаду, социјално угрожено лица, избегло,
односно прогнано лице коме је надлежни републички орган утврдио статус избеглог,
односно прогнаног лица из бивших република СФРЈ са боравиштем на територији
Републике Србије"

gde i vi spadate.


Tu vam je navedeno sta treba da prilozite ako ste poljoprivrednik kao dokaz visine vasih prihoda.
Citiram :

"-За лица која остварују приходе од пољопривреде, шумарства, самосталне делатности,
капитала, непокретности и капиталне добити:
уверења управе јавних прихода (према месту пребивалишта, односно боравишта, односно
месту непокретности, или месту обављања самосталне делатности) о приходима оствареним у
претходној календарској години, односно последњи познати податак о том приходу који се
води код управе јавних прихода."

..............................

"Уколико подносилац изјаве и чланови његове породице немају приходе и не задужују се
порезом, то се доказује:
- ако не остварују зараду, пензију као и уговорену накнаду: овереном фотокопијом радне
књижице или изводом из матичне евиденције Републичког фонда за пензијско и инвалидско
осигурање запослених, осим за децу до краја прописаног школовања
- ако не остварују приходе од пољопривреде, шумарства, самосталне делатности, капитала,
непокретности и капиталне добити: уверењем управе јавних прихода према месту
пребивалишта (за сваког члана породице појединачно) да се не задужује порезом на приходе
који подлежу опорезивању."

Ako prihodi po clanu domacinstva ne prelaze cezus , vi i clanovi vase porodice imate prava na besplatno zdravstveno osiguranje.
Visina cezusa je oko 16.000,00 dinara po clanu domacinstva mesecno, tj ako su vasi ukupni prihodi po clanu u kuci manji od toga mozete ostvariti pravo na besplatno osiguranje.Ova se cifra menja iz meseca u mesec u zavisnosti od broja radnih dana , a tacne podatke mozete pronaci na istoj stranici pod naslovom :
Нето минимална зарада у Републици


Joker:


Hvala Vam na brzom odgovoru,
problem je u tome što ako lice ima u posedu obradivu površinu, ne bitno koje veličine a nije zaposleno, nema privatnu firmu, tj. ako je nezaposlen samo vlasništvo nad zemljom je jedini osnov zdravstvenog osiguranja gde ne važe nikakvi cenzusi, nikakvi proseci, nego samo možete da budete zdravstveno (i penzijisko, jer ne može da se plaća samo zdravstveno) osigurani kao zemljoradnik. Odakle će te vi to da platite državu ne interesuje. Znači samo vlasništno nad obradivom površinom "ukida" sve ostale opcija i ona je jedino moguća.
Niste mi odgovorili u vezi ugovora o delu, jer mi to ostaje kao jedina opcija.


vuk:

Pozdrav Jokeru.

Meni nije jasno sledece u onome sto si ti napisao :

po tome sto ti kazes ispada da ako ja zivim u Beogradu i nezaposlen sam i baba mi ostavi parce obradive zemlje ja automatski postajem zemljoradnik i imam obavezu placanja poreza i doprinosa po tom osnovu.
Zanima me po kom je to zakonu propisano ?


Joker :

Ne postaješ automatski, nego ako želiš da napraviš zdravstvenu knjižicu, tj da imaš zdravstveno osiguranje, a nezaposlen si, onda je jedini način da to ostvariš kao zemljoradnik, Nema veze koliki je prihod, koja je veličina zemlje, koliko članova ima domaćinstvo, ništa to nije bitno, bitno je da ti platiš penzijisko i zdravstveno koje na godisnjem nivou iznosi 70.000 dinara. Ja sam pročitao zakon i nigde se ne spominje da samo posedovanje zemlje znači osnov za zdravstveno osiguranje, ako si nezaposlen. Ali gde god sam bio, na šalteru, kod šefice, kod načelnika za zdravstveno osiguranje, svi kažu da je to jedini osnov za zdravstveno osiguranje ako nezaposleni ima zemlju na svom imenu. Po toj logici mogli bi da me teraju da plaćam poreze i doprinose kao taxista jer imam automobil, ne ? Mislim totalno nerealni zakon, ili zakon nije takav ali ga tako tumače? To je razlog što sam tražio neki savet.


domacin covek:


Jokeru , prema Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje , definisano je :

"Poljoprivrednik, odnosno zemljoradnik je osiguranik koji obavlja poljoprivrednu
delatnost;"

Ako ti ne obavljas poljoprivrednu delatnost ( nisi tako prijavljen ) ne vidim osnov za tvrdjenja koja su ti izneli.

Sem toga prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju deca do navrsenih 15 godina , skolska deca i studenti do navrsene 26-te godine imaju prava na zdravstveno osiguranje - ako ne preko roditelja , a onda kao socijalni slucajevi. Ako se tvoje dete jos uvek skoluje ima prava na zdravstveno , cak i u slucaju da si ti prijavljen kao poljoprivrednik pa nisi placao poreze i doprinose.

Takodje , Jelena ti je lepo citirala :

"-За лица која остварују приходе од пољопривреде, шумарства, самосталне делатности,
капитала, непокретности и капиталне добити:
уверења управе јавних прихода (према месту пребивалишта, односно боравишта, односно
месту непокретности, или месту обављања самосталне делатности) о приходима оствареним у
претходној календарској години, односно последњи познати податак о том приходу који се
води код управе јавних прихода."

Ovo se odnosi na poljoprivrednike koji ne ostvaruju dovoljna primanja da bi mogli sami da placaju doprinose.
Mislim , postoji razlog za ovu odredbu , zar ne ? Da ti moras da placas sam sve samo zato sto imas zemljiste ( a nisi prijavljen kao poljoprivrednik tj. zemljoradnik ) bez obzira na visinu prihoda koje po tom osnovu ostvarujes , ova odredba ne bi ni postojala ?

Bar bih ja tako rekao.
Mozes da probas da pitas pravnika na infostudu , oni daju besplatne savete.

_________________
Kada porastem bicu Dr.House


Joker:

   
Sve sam ja to baš tako pokušavao da objasnim, ali svi sagovornici su tvrdili da samo vlasništvo nad zemljom čini osnov (u slučaju kada je lice nezaposleno) za zdravstveno osiguranje. Nikakve diskusije, da li može ovo ili ono, nisu dolazile u obzir. Imate zemlje i to je jedina moguća solucija. Kažu da svaki dan imaju desetak stranaka koje imaju isti ovaj problem kao ja. U četvrtak imam zakazano kod ombudsmana, pa ću da vidim šta će on da mi kaže, ali pokušavam da dobijem što više informacija da bi mogao neke argumente i zakonske odredbe da iznesem i postavim prava pitanja.
Hvala za predlog za infostud, postaviću i tamo.

Autor: zdravko100 | Odgovor #1 30.12.2009. u 20:15:31
Vrlo sam sličan slučaj, stim što mi zemlja daleko manje vredi (prihod-129 dinara) i udaljena je 300 kilometara od mesta prebivališta pa opet iz istog razloga ne mogu da overim zdravstvenu knjižicu. Žalio sam se i pokrajinskom ombdusmanu i dobio odgovor da tu nema nikakvog kršenja ljudskih prava. Da li postoji neki advokat koji bi se besplatno izborio za naša prava na zdravstveno osiguranje koja su suštinski ugrožena restriktivnim tumačenjem zakona?

Autor: radica | Odgovor #2 04.01.2010. u 10:35:33

Na infostudu postoji besplatna pravna pomoc. Mozda bi oni mogli da pomognu?


Autor: lakicer | Odgovor #3 11.01.2010. u 12:14:11
Pozdrav,
pitao bih, :  već nekoliko godina imam zdravsvenu za nezaposlene, pa me zanima kakvi dokumenti trebaju za overu, jer mi ovaj mesec ističe. Na sajtu RZZO nisam nasao objašnjenje.
puno Hvala .

Autor: urrgb | Odgovor #4 11.01.2010. u 12:49:43

Odete na sajt RZZO, levi meni: 'Aktuelno'->Zdravstvene knjizice->Dokumentacija potrebna za izdavanje zdravstvenih knjizica.

Tekst pocinje sa : "Документација потребна за утврђивање својства осигураника
-Незапослено лице које не прима новчану накнаду, социјално угрожено лица,..."

Ako budete imali jos nekih nedoumica posto procitate tekst , pitajte.


Autor: lakicer | Odgovor #5 11.01.2010. u 12:55:33

Odete na sajt RZZO, levi meni: 'Aktuelno'->Zdravstvene knjizice->Dokumentacija potrebna za izdavanje zdravstvenih knjizica.

Tekst pocinje sa : "Документација потребна за утврђивање својства осигураника
-Незапослено лице које не прима новчану накнаду, социјално угрожено лица,..."

Ako budete imali jos nekih nedoumica posto procitate tekst , pitajte.
Hvala na brzom odgovoru.

Autor: lakicer | Odgovor #6 11.01.2010. u 13:11:50
уверења управе јавних прихода, dali i dalje to obavlja RZZO. na sluzbeni zahtev ?
Hvala

Autor: vesna | Odgovor #7 11.01.2010. u 13:27:38
Ovo ti uverenje treba:
"-За лица која остварују приходе од пољопривреде, шумарства, самосталне делатности, капитала,
непокретности и капиталне добити:"

Ako sam razumela ti si nezaposlen?

Autor: lakicer | Odgovor #8 11.01.2010. u 13:29:29
da

Autor: vesna | Odgovor #9 11.01.2010. u 13:42:53
Ako si nezaposlen i ako svi prihodi u tvojoj porodici ( misli se na osobe sa kojima zivis ) ne prelaze cezus koji je dat na istoj stranici gde i tekst o dokumentaciji za zdravstvenu, tada imas prava na besplatno zdravstveno, s tim sto popunjavas izjavu o cezusu koju dobijas na licu mesta u zdravstvenom ili je mozes skinuti sa iste stranice na sajtu gde su i prethodna dva teksta.

Tebi treba jos obrazac M koji se kupuje u posti, fotokopija licne karte i ista na uvid i treba da se odjavis sa prethodnog osiguranja, ako si bio negde nekako osiguran ( preko roditelja recimo ).
Ako zivis sam i nemas prihode, treba ti jos i uverenje sa biroa da si nezaposlen i to je dovoljno.

Ako zivis sa roditeljima ili nekim drugim ko ostvaruje prihode ( ili ih ne ostvaruje ) ili ti ostvarujes prihode, a oni su manji od cezusa, vidi u vec pomenutom tekstu sta ti treba, ali samo za tvoj konkretan slucaj, a ne sve sto je nabrojano.

Imas stavke 1, 2 i 3
Pod 3 je dat niz razlicitih mogucnosti za razlicite slucajeve.

Autor: anci | Odgovor #10 11.01.2010. u 14:19:01

Drugim recima, ako ja zajedno sa porodicom sa kojom zivim ne prelazim cezus, tada mogu imati besplatno osiguranje, a ako prelazimo cezus, tada ne mogu dobiti besplatno zdravstveno, bez obzira na to sto sam ja nezaposlena?


Autor: urrgb | Odgovor #11 11.01.2010. u 14:27:51

Uglavnom je tako, sem kod poljoprivrednika kod kojih ocigledno postoji niz problema ...

Autor: lakicer | Odgovor #12 11.01.2010. u 15:03:26
Svima , hvala na objašnjenju !!


 Saop

Obavestenje:

Zbog radova na izmenama, moguce je da ce sajt biti povremeno nedostupan ili ucitavanje usporeno. Zahvaljujemo na razumevanju.

Minimax

Saop