Sadrzaj sajta:
[close]

Tema: otkup i prodaja poljoprivrednih proizvoda  (Pročitano 17711 puta)

Autor: gorance | 08.09.2011. u 13:16:19
Da li mi moze neko ko ima iskustva reci nesto o otkupu i prodaji, skladistenju poljoprivrednih proizvoda.
Kako se knjize, na kojim kontima, koje se knjige vode, stope PDV i sl ? Da li postoje neke specificnosti?
Pstoje i subvencije cezane za polj. proizvodjace, povrecaj PDV-a, kooperantski ugovori........
Konkretno, trenutna firma koje se bavi ovim poslovima je u svojstvu STR-a, a promenice pravni odlik u DOO pa me interesuje knigovodstvo koje pokrivo ovu oblast ?

pozdrav

Autor: Dzoni | Odgovor #1 25.09.2011. u 22:00:32
Ako nije kasno evo u kratkim crtama:
Klasicno kao i kod svake druge robe, naravno uz neke specificnosti koje se ogledaju u sledecem:
 Poljoprivrednik od koga otkupljujes robu je fizicko lice i duzan si da na celokupnu otkupljenu kolicinu obracunas 5% pdv nadoknade (ali pod uslovom da kao fizicko lice nije u sistemu pdv-a), koju imas pravo da odbijes od pdv-a koji dugujes, ali tek posto si mu isplatio tih 5% pdv nadoknade. Pdv nadoknada se ne moze kompenzirati (po meni je to apsurdno) nego je uvek moras isplatiti u kesu ili na tekuci racun poljoprivrednika. Poljoprivrednik mora da bude obveznik poreza na katastarski prihod da bi mogao da ostvari pravo na pdv nadoknadu, kao i da bi je ti odbio kao prethodni pdv. Da bi dokazao da je obveznik poreza na katastarski prihod (koji uzgred receno trenutno i ne postoji), on mora da ti donese resenje (kopiju), na kome se jasno vidi da je on obveznik poreza na katastarski prihod, to moze biti resenje za naknadu za odvodnjavanje, samodoprinos i sl. ili da ti donese uverenje iz poreske uprave ili moze da prodje i uverenje da je registrovao gazdinstvo kod uprave za trezor (ovo sa trezorom uzmi sa rezervom, jer postoji misljenje min. fin. u godini kada su kasnila resenja iz poreske uprave da prolazi i ona kartica o registrovanom polj. gazdinstvu, mada po meni to ne dokazuje da je on obveznik poreza na kat. prihod). Sva ova dokumentacija mora da dokaze da je on obveznik poreza na katastarski prihod na datum 31.12. godine koja prethodi godini za koju mu isplacujes pdv nadoknadu. Za otkupljenu robu izdajes mu priznanicu koja mora da ima sve elemente kao i racun: podatke o otkupljivacu, podatke o poljoprivredniku, datum i mesto izdavanja, datum i mesto prometa, vrsta robe koju otkupljujes, kolicina, cena, osnovica za pdv nadoknadu, iznos pdv nadoknade, potpis nalogodavca, potpis poljoprivrednika. Kod mene je recimo priznanica dokument na osnovu koga pravim ulaz robe na skladiste. Takodje moras da mu izdas kada ti donese robu potvrdu o prijemu robe gde se vidi neto bruto tara i analiza, kao i naravno njegovi osnovni podaci. Takodje moras imati bazdarene merne instrumente i i dokumentaciju koja to dokazuje. Knjizis normalno ulaz robe, sa tim sto se pdv nadoknada knjizi na kontu 278, ja sam recim otvorio poseban analiticki konto dobavljaca poljoprivrednika ne knjizim sa ostalim dobavljacima, radi preglednosti... Moras da vodis kepu knjigu, robu prodajes normalno kao i svaku drugu robu, izdajes racun kupcu obracunavas pdv...
Moras da vodis racuna o minimalnim uslovima koje moras da ispunis na otkupnom mestu, moras vidno da istaknes otkupnu cenu, da prijavis otkupno mesto trzisnoj inspekciji, da istaknes obavestenje o nadleznom trzisnom inspektoru (pronadji na sajtu min. polj. i trgovine pravilnik o minimalnim uslovima na otkupnom mestu).

Ako hoces da skladistis robu  (ne znam o kojoj robi se konkretno radi), trebalo bi da naplacujes uslugu skladistenja i da obracunavas pdv po stopi od 18%, u praksi se obicno sklopi ugovor o skaldistenju gde se naglasi da se poljoprivrednik naturalno razduzuje pa onda ne moras da mu kucas fiskalni racun za ovu uslugu (mislj. min.fin.). I ove usluge moras voditi u kepu knjizi (po meni apsurd).

Sto se tice subvencija to tebe ne bi trebalo toliko da interesuje nego same poljoprivrednike (pogledaj uredbu na sajtu min. poljoprivrede), jedino sto ako im prodajes repromaterijal moras da im pored fiskalnog racuna izdas i gotovinski racun jer je to potreban dokaz da bi ostvarili subvenciju.

Kooperantski ugovori definisu vas odnos, obicno kod kupovine repromaterijala, gde ces se ti pojaviti kao neko ko ce obezbediti poljoprivredniku repromaterijal, ili odredjene masinske usluge, a on ce ti se razuduziti na nacin kako ste to precizirali ugovorom. Obicno se radi paritetno zaduzivanje kooperanta gde on tebi recimo za kilogram semenske psenice, treba da vrati 2 kilograma merkantilne psenice... Ovo naravno sve treba ispratiti fakturama, kompenzacijama i sl.
Tesko je to sve napisati odjednom, neka kolege dopune, a i ja cu kad postavis neko konkretno pitanje. Pozdrav

Autor: gorance | Odgovor #2 26.09.2011. u 09:43:29
Hvala puno !
Ovde se vodi prosto knigovodstvo pa je mozda jos jednostavnije, a mozda i nije jer nema preglada o PDV-u, koliko jos ostaje pravo na odbitak........
Interesuje me samo jos dve stvari
- da li se prave otkupne liste, za svakog dobavljaca pojedinacno ili zbirno ? da li je to obavezno i sluzi li kao prateci dokument za knizenje ?
- da li se i repromaterijal (djubrivo, semena.......) knjizi kao i svaka druga roba ?
Pozdrav

Autor: Dzoni | Odgovor #3 26.09.2011. u 22:56:41
Da li si ti uopste u sistemu pdv-a? Ako jesi moras voditi obaveznu evidenciju pdv-a (bez obzira vodio prosto ili dvojno knjigovodstvo), a to su ti knjige ulaznih i izlaznih faktura. Priznanicu tretiras kao ulaznu fakturu.
Repromaterijal tretiras kao i svaku drugu robu, a posto je prodajes fizickom licu tretira se kao maloprodaja i duzan si da  izdajes fiskalne racune, jedino u slucaju naturalne razmene kada to nisi u obavezi, a mozes niko ti ne brani.
Otkupne liste ne znam sta su ja to ne koristim, kod mene se vodi dvojno knjigovodstvo i nemam bas iskustva sa prostim niti kako bi ovo sve izgledalo da nisi u sistemu pdv-a, onda ne bi ni obracunavao pdv nadoknadu niti pdv na prodatu otkupljenu robu niti pdv na repromaterijal.
Pozdrav,


 Saop

Obavestenje:

Zbog radova na izmenama, moguce je da ce sajt biti povremeno nedostupan ili ucitavanje usporeno. Zahvaljujemo na razumevanju.

Minimax

Saop