Sadrzaj sajta:
[close]

Tema: Fizičko lice u sistemu PDV  (Pročitano 4319 puta)

Autor: Dzoni | 03.01.2011. u 21:10:38
Drage kolege,
Nemam iskustva sa vodjenjem prostog knjigovodstva niti sa pravilnikom o prostom..., ali želim da pomognem prijatelju koji je po sili zakona ušao u PDV! On je fizičko lice, poljoprivrednik i u sistemu je od 01.10. (prijavljen 30.12.2010.) i dužan je da podnese PPPDV do 10.01.11.! Opredelili smo se za prosto knjigovodstvo! Imam nekoliko pitanja:
1.Da li za ova tri meseca moramo naknadno proknjižiti poslovne promene u PK1, PK2?

2. Za ova tri meseca prodavao je svoje proizvode ZZ koja mu je izdavala priznanicu u kojoj mu je obračunala 5% PDV nadoknade, tj. nema izlaznu fakturu-kako obračunati PDV obzirom da ne postoji odgovarajući dokument, da li primeniti stopu od 8% na osnovicu ili je potrebno da izda fakture, što bi dovelo i do promene obračuna PDV u ZZ? Malo mi je ovo nejasno shrug

3. Da li ovo lice unosi nešto u PK2 jer on u suštini poseduje osnovna sredstva (traktori, mašine...) koja su nabavljena pre više godina i za koja ne postoji dokumentacija. Neke mašine tj. traktori se vode na druge članove porodice, kako obračunati amortizaciju, proceniti vrednost ili je ovo u stvari nemoguće? Šta bi od ovog svega bio poreski priznat rashod? (mislim na amortizaciju)


Pozdrav i srećna vam Nova godina!


 Saop

Obavestenje:

Zbog radova na izmenama, moguce je da ce sajt biti povremeno nedostupan ili ucitavanje usporeno. Zahvaljujemo na razumevanju.

Minimax

Saop