Sadrzaj sajta:
[close]

Tema: avansna uplata  (Pročitano 504 puta)

Autor: NNP | 15.12.2017. u 07:54:24
Poštovani,ukoliko primimo avansnu uplatu u toku jednog meseca i za nju obračunamo i platimo pdv,a konačni račun izdamo u sledećem mesecu i to za gradjevinske usluge koje su oslobodjene PDV-a,da li imamo pravo na povrat tog plaćenog PDV-a kad izdamo konačni račun ili se on za taj avans ni ne obračunava jer je dat za gradjevinske usluge koje su oslobodjene pdv-a? Kako se upošte pravilno izdaje avansni račun za gradjevinske usluge,sa pdv-om ili bez, s obzirom da se na avansne uplate obračunava pdv,a na gradjevinske usluge ne ?

Autor: kaca | Odgovor #1 15.12.2017. u 09:02:41
Pravilnik o određivanju slučajeva u kojima nema obaveze izdavanja računa i o računima kod kojih se mogu izostaviti pojedini podaci:

"Član 4.

Obveznik PDV koji vrši promet dobara i usluga za koji je, u skladu sa odredbom člana 10. stav 2. Zakona, poreski dužnik primalac dobara i usluga, nema obavezu izdavanja računa iz člana 42. stav 3. Zakona."

Prema tome, obveznik PDV koji vrsi promet dobara i usluga iz oblasti gradjevine za koji je poreski duznik primalac dobara i usluga u skladu sa odredbom clana 10. stav 2. tačka 3) Zakona o PDV, nema obavezu izdavanja avansnog racuna po osnovu naplate avansnih sredstava za taj promet.

Sa druge strane, obveznik PDV moze izdati avansni racun po osnovu naplate avansa, ali u tom racunu ne iskazuje PDV vec navodi napomenu da PDV nije obracunat u skladu sa clanom 10. stav 2. tačka 3) Zakona o PDV.

Oni su poreski duznik za taj avans koji su Vam platili ako je clan 10. u pitanju.

Znaci, ne moze avansni racun da sadrzi PDV a konacan da ide po clanu 10. Trebalo bi da uradite ispravku.


 Saop

Obavestenje:

Zbog radova na izmenama, moguce je da ce sajt biti povremeno nedostupan ili ucitavanje usporeno. Zahvaljujemo na razumevanju.

Minimax

Saop