Sadrzaj sajta:
[close]

Tema: Za frižider poseban "papir", čeka se danima  (Pročitano 188 puta)

Autor: urrgb | 07.11.2017. u 09:27:11
Izvor: Vecernje novosti

Beograd - Uređaji i bela tehnika koji sadrže vrstu freona koji oštećuje ozonski omotač uvoze se i izvoze isključivo uz dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Ista institucija za ostale rashladne aparate u kojima se nalazi “bezopasniji” freon daje mišljenje da u zemlju i iz nje mogu bez dozvole, pišu Večernje novosti.

Uvoznici i izvoznici ne spore pravila, ali se žale što “papir” čekaju danima. Donedavno, prelazak ovakvih aparata preko granice mogao je da odobri jedino - ministar. A odskora je za taj posao ovlašćen pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine.

Dozvola je neophodna u slučaju da uređaji sadrže freone iz grupe supstanci koje oštećuju ozonski omotač, najčešće R-22, i za uvoz i izvoz klima-uređaja koji sadrže freone iz grupe fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte, od kojih su najčešće R-407C i R-410A. Za ostale uređaja, kao što su rashladne vitrine, ormani, stolovi, frižideri, mini-barovi, toplotne pumpe i ledomati, nije potrebna dozvola.

"U tom slučaju Ministarstvo izdaje mišljenje da nije potrebna dozvola, koje se prilaže carini", objašnjavaju u Ministarstvu.

Problem je, međutim, što mnoge firme naručuju uređaje na zahtev klijenata i ne mogu da predvide šta će sve naručiti.

"Nije sporno što Ministartsvo sve nadgleda, ta procedura je čak i besplatna", objašnjavaju u jednoj uvozničkoj firmi.

"Problem je u tome što dozvola nikad ne stigne za manje od sedam dana i što moramo da je obezbeđujemo svaki put, bez obzira na to da li smo već uvozili isti model. A klijenti najčešće dolaze sa zahtevima za hitan uvoz", ističu oni.U skladu s nacionalnim propisima iz oblasti zaštite ozonskog omotača, dozvole za uvoz i izvoz određenih uređaja izdaju se na osnovu zahteva stranke u postupku - kažu u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. - Ukoliko podnosilac zahteva ima jasan plan uvoza ili izvoza može da dostavi spisak svih uređaja od jednog prozvođača s tačnim oznakama, vrstom i količinom rashladnog sredstva. Može da dobije dozvolu koja će važiti za sve navedene uređaje i za više isporuka. Dozvole su ograničene do 31. decembra.


 Saop

Obavestenje:

Zbog radova na izmenama, moguce je da ce sajt biti povremeno nedostupan ili ucitavanje usporeno. Zahvaljujemo na razumevanju.

Minimax

Saop