Sadrzaj sajta:
[close]

Tema: PDV PRIJAVA- POPUNJAVANJE OBRSACA  (Pročitano 678 puta)

Autor: Neda | 25.09.2017. u 08:42:57
Poštovane kolege, interesuje me iskustva i mišljenja drugih kolega. Bavimo se ulugom transporta robe u inostranstvo. Interesuje me po novom pravilniku i izmenama od 01.04.2017. godine: Kako popunjavamo PDV prijavu:
 Da li odvajam prilikom fakturisanja cenu prevoza do granice i od granice (domaći deo i inostrani deo).
Da li ubacujem u PDV prijavu promet koji fakturišem prema INO kupci???? Da li ubacujem u PDV prijavu (001) onaj promet koji fakturišem domaćem kupcu a radimo transport za njih u inostranstvo, s obzirom da od 01.04.2017. promet i obračun PDV određuje MESTO kupca. Imam dileme oko svega, pa bih želela da se konsultujem sa iskusnim kolegama. Srdačan pozdrav i HVALA.

Autor: kaca | Odgovor #1 25.09.2017. u 10:38:01
Poštovane kolege, interesuje me iskustva i mišljenja drugih kolega. Bavimo se ulugom transporta robe u inostranstvo. Interesuje me po novom pravilniku i izmenama od 01.04.2017. godine: Kako popunjavamo PDV prijavu:
1.) Da li odvajam prilikom fakturisanja cenu prevoza do granice i od granice (domaći deo i inostrani deo).
2.) Da li ubacujem u PDV prijavu promet koji fakturišem prema INO kupci????
3.) Da li ubacujem u PDV prijavu (001) onaj promet koji fakturišem domaćem kupcu a radimo transport za njih u inostranstvo, s obzirom da od 01.04.2017. promet i obračun PDV određuje MESTO kupca.
Imam dileme oko svega, pa bih želela da se konsultujem sa iskusnim kolegama. Srdačan pozdrav i HVALA.

Ova tema i mene zanima pa sam se malo raspitala i dobila ove odgovore, do sada (radi lakseg razumevanja, vasa sam pitanja numerisala sa 1, 2, 3):

Gordana Markovic:
Koleginice, koliko ja sam u toku, promet u inostranstvu i u zemlji od pomenutog datuma se ne izdvaja. Ja sam fakturisala usluge prevoza po nalogu i u napomeni pisala relaciju od do.

Gordana Markovic:
Takav promet se ne iskazuje u knjigu izlaznih računa, vidi se samo na kontu prihoda.

Zorica Katanic:
 1) ne odvaja se promet

Branislava Matic:
 Prva dva pitanja ste dobili odgovor a treće pitanje - upisuje se u 001

Zorica Katanic:
 2) mislim da se ne iskazuje jer je sve obavljeno i ino i kupac je ino

Autor: Neda | Odgovor #2 25.09.2017. u 12:40:38
A ako radimo izvoz za našu firmu......Fakturu pravimo kupcu u zemlji......Ne obračunavam PDV...ali da li ubacujem promet u PDV prijavu (001)....Naprimer: vozimo za PIONIR  iz Subotice za Pionir/ Skopje...
Prevoz plaća Pionir Subotica (naš kupac) ??'''

Autor: kaca | Odgovor #3 25.09.2017. u 17:41:36
Evo koleginice misljenja po ovom pitanju:

Gordana Markovic:
 Radite fakturu bez pdv pod uslovom da imate JCi, CMR u kome se vidi da je pdv plaćen prilikom carinjena. To vam donesu s a carine dovoljan je jedan dokument da imate. Taj promet ulazi u 001 prijavu kao promet izvršeni inostranstvu!

Irena Bozanic:
 Ulazi u pdv prijavu jer je izvrsen domacem obvezniku.

Zoran Ranković:
 Prevoz robe u inostranstvo kod izvoza oslobođen je obračuna PDV bez obzira ko je kupac po članu 24. st. 1. tačka 8 zakona o PDV_u uz JCI ili CMR kao što je koleginica navela.

Autor: kaca | Odgovor #4 26.09.2017. u 10:01:48
Evo jos odgovora:

Dubravka Marić-Grekša:
 Ako domaćem preduzeću fakturišete prevoz u inostranstvu, npr. Beč - Budimpešta obračunavate i plaćate PDV. Ako se prevoz vrši preko Srbije, tranzit, onda fakturišete bez PDV, npr. Budimpešta - Podgorica.

Gordana Markovic:
 Ako domaće preduzeća faktriše prevoz stranom licu sve je bez sve je bez pdv i takav prevoz ne ulazi u knjigu izlaznih faktura u 001.

Gordana Markovic:
 Ako je prevoz Beč Budimpešta bez obzira i ako se faktriše domaćem licu, isto je bez pdv pod uslovom da donesu JCI ili CMR u kojima se vidi da je pdv plaćen prilikom carinjena.

Gordana Markovic:
 Isto važi i za tranzit sa i obezbeđenim CMR om ili JCI obrascima. Za obračune u druga dva slučaja osnovica ulazi u KIR. Prevoz se ne izdvaja do i od granice od 01.04. 2017. Faktriše se samo domaćem preduzeću prevoz u Srbiji sa prvom ako nema prelaska nikakvih granica, znači samo unutar Srbije.

Dubravka Marić-Grekša:
 Ako vozi Beč - Budimpešta odakle Vam onda JCI? Roba ne ulazi u Srbiju pa samim tim ne može biti oporezovana porezom na dodatu vrednost

Gordana Markovic:
 Ma ona svakako nemože sa porezom jer se promet vrši u inostranstvu bez obzira što je faktura domaćem preduzeću

Dubravka Marić-Grekša:
 Proverite Vi to još jednom

Autor: Neda | Odgovor #5 27.09.2017. u 11:45:51
HVALA svima. Sve dileme sam odklonila. HVALA i pozdrav. iconhelp


 Saop

Minimax

Saop