Sadrzaj sajta:
[close]

Skorašnje poruke

Stranice: 1 2 3 ... 10
1
Poslovni savetnik / CROSO - Obaveštenje za korisnike Portala
«  urrgb poslato 21.11.2017. u 11:02:16 »
Izvor: CROSO

Poštovani korisnici,
Uverenje za subvencije (uverenje koje se kao dokaz podnosi Poreskoj upravi u postupku za povraćaj dela poreza i doprinosa po odbitku), kao i izveštaje o broju zaposlenih na dan, odnosno broju osiguranih lica, koje ste do sada dobijali preko aplikacije Croso Obveznik, od sada možete dobiti na portalu za obveznike.

Više o tome pročitajte na sledećem linku: Uputstvo za uverenja i izveštaje.pdf
2
Primena novog Pravilnika o PDV evidenciji odlaze se za 1. jul 2018. godine

Izvor: Ministarstvo finansija

'Uzimajući u obzir inicijative da se početak primene Novog pravilnika o PDV evidenciji odloži za 1. jul 2018. godine, Ministarstvo finansija preduzelo je sve potrebne aktivnosti kako bi se iste uvažile a predmetna izmena biće sastavni deo izmena Zakona o PDV čije se usvajanje planira do kraja tekuće godine. 'Pravilnik o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i o obliku i sadržini pregleda obračuna PDV („Sl. glasnik RS“, br. 90 od 6. oktobra 2017. god.)

Radna grupa čiji su članovi predstavnici Privredne komore Srbije i Ministarstva finansija, donela je novi Pravilnik o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i o obliku i sadržini pregleda obračuna PDV. Tokom njegove izrade uvaženi su komentari i sugestije koje su privredni subjekti dostavili Ministarstvu finansija posredstvom udruženja, asocijacija, saveza i drugih organizacija.

Očekuje se da novi pravilnik o PDV evidenciji unapredi rad poreskih organa, tako što će povećati efikasnost kontrole poreskih obveznika i brže prepoznati one koji ne primenjuju poreske propise, odnosno lakše utvrditi kojim poreskim obveznicima se može izvršiti povraćaj PDV bez odlaska u kontrolu. Stvoriće se uslovi za podizanje kvaliteta upravaljanja povraćajem PDV, kao i za smanjenje troškova administriranja kako Poreske uprave, tako i poreskih obveznika.

Sastavni deo pravilnika je jedinstveni pregled obračuna PDV - Obrazac POPDV koji treba da obezbedi jednoobrazno iskazivanje podataka svih poreskih obveznika, a sve u cilju utvrđivanja tačne poreske obaveze i eliminisanja eventualnih grešaka. Novi obrazac ima znatno manje pozicija u odnosu na obrazac propisan prethodnim Pravilnikom tj. nešto više od 70 u odnosu na 130, što će olakšati rad poreskih obveznika i smanjiti troškove administriranja. S tim u vezi, a u cilju otklanjanja eventualnih nedoumica i grešaka pri iskazivanju podataka u novom Obrascu POPDV, u Poreskoj upravi u toku su aktivnosti na izradi korisničkog uputstva koje će poreskim obveznicima olakšati poslovanje.

Pravilnik o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i obliku i sadržini pregleda obračuna PDV objavljen je u „Službenom glasniku Republike Srbijeˮ, broj 90/2017, sa početkom primene od 1. januara 2018. godine.

Uzimajući u obzir inicijative da se početak primene Novog pravilnika o PDV evidenciji odloži za 1. jul 2018. godine, Ministarstvo finansija preduzelo je sve potrebne aktivnosti kako bi se iste uvažile a predmetna izmena biće sastavni deo izmena Zakona o PDV čije se usvajanje planira do kraja tekuće godine.
3
Pitanja i odgovori / Odg: PDV u građevinarstvu
«  kaca poslato 19.11.2017. u 12:40:15 »
Obaveza za PDV se iskazuje u mesecu u kom je nastala, te bi morala da se menja pdv prijava za septembar. Postoji mogucnost da prodje i ovako, kao kolegi Jovanu, ali mislim da je sigurnije promeniti.

4
Pitanja i odgovori / Odg: PDV u građevinarstvu
«  tatjana poslato 19.11.2017. u 12:26:44 »
Mislim kolega Jovane da to ipak nije ispravno. Trebalo bi promeniti pdv prijavu za odgovarajuci period.

owl25, mozete eventualno, ako imate datumar, da stavite datum tako da ispadne da ste primili taj rn posle pdv prijave. Tako mozete da ukljucite dokument u sadasnju pdv, inace mislim da je ispravnije da promenite prijavu.
5
Pitanja i odgovori / Odg: PDV u građevinarstvu
«  Jovan poslato 19.11.2017. u 12:10:54 »
Ja sam imao istu situaciju i uneo sam u narednu prijavu. Nisam imao nikakvih problema zbog toga.
6
Pitanja i odgovori / Odg: PDV u građevinarstvu
«  owl25 poslato 19.11.2017. u 11:25:06 »
Dostavljen je racun za koji nije obračunat PDV pošto spada pod usluge iz oblasti građevinarstva, pa mi treba da radimo interni obračun. Međutim posto nije ubacen u PDV prijavu za mesec u kome je datum prometa, mi bi sada trebali da menjemo PDV prijavu ili bi mogao da se unese u narednu PDV prijavu?
7
Pitanja i odgovori / Odg: PDV u građevinarstvu
«  kaca poslato 19.11.2017. u 10:05:19 »
Nisam bas najbolje razumela pitanje, ako mozete da malo pojasnite?
Mozete eventualno menjati PDV prijavu za septembar ...?
8
Pitanja i odgovori / Odg: PDV u građevinarstvu
«  owl25 poslato 18.11.2017. u 11:20:06 »
Da li račun sa prometom dobara i usluga u mesecu septembru za koji PDV nije obracunat u skladu sa clanom 10.2.3. Zakona o PDV interni obraču i može da se vši u poreskom periodu za mesec oktobar, posto je propusteno da se unese ranije?
9
Pitanja i odgovori / Odg: PREVOZ DOBARA
«  Zeljko Janjic poslato 17.11.2017. u 11:49:58 »
Od 01.04. 2017. vazi sledece: Ako vrsite uslugu stranom licu, to lice je primalac usluge i poreski duznik i to vam je sve clan 12, nebitno je gde se obavlja prevoz i ne ide u pdv prijavu. Ako vrsite uslugu domacem licu to vam je sve clan 24. Ako je vas prevoz usao u osnovicu jci vezano za uvoz ili ako se radi o izvozu ili reeksportu, koji mora biti delom kroz zemlju, i to ide u 001 pdv prijave, a ako se radi o reeksportu van zemlje, a fakturisete domacem licu, onda se obracunava pdv.
10
Pitanja i odgovori / PREVOZ DOBARA
«  nesarns poslato 17.11.2017. u 10:57:36 »
Postovani,
Mi smo domace pravno lice u sistemu PDV .Po nalogu za transport strane logisticke kuce iz Hrvatske, vrsimo prevoz dobara od Zagreba do Novog Sada (uvoz).Uslugu fakturisemo firmi iz Hrvatske, naravno valutno.
Na koji član zakona o PDV se pozivamo (24 ili 12) u fakturi.
Stranice: 1 2 3 ... 10
Saop